Podcast met VeranderMaker Rop Spanjaard (Stichting Laurens)

“Het mooist is als de cliënt niets merkt”

“Als zorgorganisatie kan je het niet meer alleen. Je moet samenwerken. Bij Laurens doen we dit door marktpartijen aan elkaar te koppelen die denken vanuit de zorg. Samen willen we de vraagstukken die leven écht oplossen. Het mooist is als de cliënt daar niets van merkt.”

Beluister de podcast, waarin Tom van ’t Hek in gesprek gaat met Rop Spanjaard, directeur van Laurens Thuiszorg in Rotterdam. En lees de samenvatting hieronder.

Rop werkt sinds 2018 bij Laurens. Daarvoor werkte hij in de financiële sector, bij Rabobank en Interpolis. Die kennis en ervaring komen goed van pas bij Laurens. Rop ziet dat er veel “ongelooflijk goed” gaat in de zorg. “Medewerkers in de zorg zijn zó bevlogen. Het zorgen voor elkaar en voor een ander, dat is echt noemenswaardig. Medewerkers worden de hele dag door geconfronteerd met onverwachte situaties. Ze moeten dus creatief zijn en zoeken naar oplossingen.”

‘We redden het nu al niet meer’

Hij ziet, vanzelfsprekend, ook veel uitdagingen. “De zorgvraag is veel te groot voor het personeel dat we hebben. Hoe gaan we dit over 5 jaar doen? Of eigenlijk: hoe doen we het vandaag? Want we redden het nu al niet meer.” Hét grote vraagstuk bij Laurens is volgens Rop daarom: “Hoe kunnen we de zorg leveren die noodzakelijk is? En hoe organiseren we meer betrokkenheid en aandacht voor onze cliënten?”

Rop is daarin strijdvaardig. “Ik geef nooit op en ben altijd op zoek naar de ruimte die er is. Corona is heel impactvol geweest op het werk en op de zorg. Veel medewerkers zijn moe of vermoeid. Daar hebben we aandacht voor. Laten we kijken hoe we voorkomen dat een nieuwe collega in datzelfde gat valt. Dat levert goede gesprekken op en vaak ook leuke oplossingen. Medewerkers zijn bevlogen om het beter te willen.”

Van angst naar energie

Soms slaat de angst hem om het hart. “Zijn we er wel op tijd bij? Redden we dit als BV Nederland? Alle tijd die we besteden aan de concurrentie in de zorg verliezen we om het zorgstelsel te verbeteren. Ik probeer die angst om te buigen naar kansen, maar ik heb voor mijn gevoel weinig keuze in waarop ik me mag richten. Het liefst ben ik bezig met de plannen van morgen en volgend jaar, maar in werkelijkheid houd ik me bezig met de vragen van vandaag. De meeste energie krijg ik wel van de kleine dingen van vandaag. Die geven me energie voor de plannen van morgen.”

Denken en doen vanuit ketengedachte

Niemand kan het meer alleen. Wat vraagt dit volgens Rop van een zorgorganisatie als Laurens? “Dat we helpen leveranciers aan elkaar te koppelen, zodat we blijven denken en doen vanuit een ketengedachte en vanuit de oplossing voor de klant. Het gaat erom dat we de vraagstukken die leven écht oplossen. Daarin nemen we marktpartijen mee die die denken vanuit zorg, zoals Eurocom met de samenwerkingsmethodiek Open Care Connect.”

Winstpunten

Dat klinkt mooi, maar wat hebben cliënten van Laurens aan het samen zoeken naar oplossingen? “Eén van de winstpunten voor cliënten en bewoners is dat ze er vooral niets van merken. Dát is het mooiste. Want onze cliënten willen geen zorg. Ze hebben zorg nodig om iets te kunnen blijven doen. Wij faciliteren de zorg zonder dat iemand je leven overneemt. Je houdt zoveel mogelijk je eigen ritme, in je eigen omgeving en met je eigen dingen. Ik heb dus het liefst dat de cliënt niets merkt.”

“Autonomie zonder dat daar bureaucratie en allerlei regelgeving omheen zit’, dát is de droom van Rop voor de komende 5 à 10 jaar. “Dat je zelfs mag kiezen de zorg anders te organiseren, maar dat de basiszorgverlening staat als een huis. Dat er veel meer tijd zit op zorg in plaats van op concurrentie en systemen. En dat het niveau van de zorg kwalitatief goed is en de zorgverlener gelukkig is.”

“Het gaat om de oplossing, niet om het merk”

Zorgtechnologie helpt daarbij. Wat zijn daarin de uitdagingen? Rop: “Ten eerste: niet iedere medewerker is even digitaal vaardig om technologie direct te omarmen. Ten tweede is het aanbod zo divers dat het lastig is vanuit zorgperspectief te bekijken wat de beste oplossing is. We moeten het aanbod dus toegankelijk en begrijpelijk maken. Uiteindelijk wil je niet hoeven kiezen voor een merk. Want een merk kan niet relevant zijn; het gaat om de concrete oplossing.”

Luister hier naar het volledige gesprek: aflevering beluisteren

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
Rop Spanjaard

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.