Podcast met VeranderMaker Martijn Schuurmans (Eurocom Group)

“Techniek is niet de belangrijkste factor”

Als je écht iets wilt veranderen, dan kies je per definitie de weg van de meeste weerstand. Dat is ook de ervaring van Martijn Schuurmans, CEO en oprichter van Eurocom Group. “Je kunt de problemen in de zorg niet geïsoleerd aanpakken. Dat betekent: samenwerken met partijen die allemaal hetzelfde willen. Techniek is daarin de kleinste schakel; het gaat vooral om de intermenselijke factor.”

Beluister de podcast, waarin Tom van ’t Hek in gesprek gaat met Martijn Schuurmans. En lees de samenvatting hieronder.

Martijn richtte Eurocom Group in 2000 op. “Ik was altijd bezig om techniek te bedenken die impact kon hebben. Dat leidde uiteindelijk tot een innovatie die ik samen met Philips op de markt heb gezet, om kritische infrastructuren te verbeteren en te detecteren. Daarmee besparen academische ziekenhuizen enkele levens per jaar. Toen ik had ontdekt wat techniek kon betekenen voor het leven en welzijn van mensen, was ik verkocht. Hier wilde ik een rol in spelen. Als je de zorg samen beter organiseert, kan dat een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven.”

De hele keten

De echte omslag kwam vanaf 2016. In dat jaar bracht Eurocom Open Care Connect op de markt. Martijn: “Je kunt Open Care Connect het best omschrijven als een samenwerkingsmethodiek met daaronder een stukje techniek om het te faciliteren. Hiermee willen we impact maken op het leven van mensen die zorg nodig hebben. Ook willen we medewerkers in de zorg maximaal helpen om hun taak uit te voeren. En vooral om focus te houden op de zorg en minder op de dingen eromheen. Maar dat lukt ons niet in ons eentje. Dat doen we met elkaar. De methode richt zich daarom op de hele keten.”

In 2016 keek Eurocom daar nog heel anders tegenaan. “We dachten dat we al heel veel hadden bereikt door technologie met elkaar te koppelen. Maar ja, hoe gaan we al die techniek beheren? Daarvoor hadden we implementatiepartners nodig. Vervolgens kwamen we tot de conclusie dat onze goed beheersbare en implementeerbare technologie niet aansloot op het werkproces van de zorg. En toen kwam die laatste stap: hoe gaan we samen die ambitie voor de zorg vaststellen en realiseren?”

Martijn vervolgt: “We vroegen ons af waarom al die pilots en miljoenen aan subsidies niet het gewenste resultaat opleverden. Waarom ICT-bedrijven blijven hangen in oude businessmodellen die drijven op winstmaximalisatie en risicomijding. En waarom we technologie zo belangrijk maken en niet het effect dat die technologie moet hebben. In gesprek met mogelijke partners konden sommigen daarin helemaal meegaan. Anderen bleven vastzitten in hun beperkende overtuigingen en gingen zich ingraven in hun businessmodellen.”

Techniek op de agenda

Door corona en het personeelsgebrek is de roep om zorgtechnologie flink toegenomen, signaleert Martijn. “Er is een nieuwe lichting van zorgbestuurders opgestaan die technologie echt op de agenda hebben gezet en daarbij zoeken naar samenwerking. Want je kunt de problemen in de zorg niet geïsoleerd aanpakken. Dat betekent: samenwerken met partijen die allemaal hetzelfde willen: leveranciers, installateurs en beheerders. Maar al die partijen hebben een andere achtergrond en cultuur, en businessmodellen kunnen haaks staan op innovatie. Dat geeft onderliggende problemen.”

Vertrouwen geven en krijgen

Belangrijk is daarom dat alle partijen dezelfde visie hebben én elkaar vertrouwen. “Als je werkt in een consortium, móet je elkaar vertrouwen. Het is geen geven en nemen, maar geven en krijgen. Je geeft vertrouwen en als het goed is, krijg je vertrouwen terug. Als in een project iets niet goed gaat, en dat gebeurt in elk project, dan moet je dat benoemen en verantwoordelijkheid nemen, zonder dat te moeten afdwingen. Dat is belangrijk, want bij innoveren is lang niet alles vastomlijnd.”

Trots

Voorop in de samenwerking staat volgens Martijn het besef dat techniek niet de belangrijkste factor is. “Het gaat vooral om samenwerking en om samen een heldere visie vast te leggen: waar gaan we samen naartoe? Techniek is daarin de kleinste schakel; het gaat vooral om de intermenselijke factor.”

“Nu overheerst een enorme trots. We hebben in samenwerking met zorgorganisaties prachtige projecten neergezet met deze manier van werken. In de zorgwereld is die verandering nu deels in beweging gekomen. En ik denk niet dat we ooit klaar zijn met innoveren. Uiteindelijk willen we uitkomen op meer autonomie en meer welzijn, voor welke cliënt dan ook. Ook moet het weer leuk worden om in de zorg te werken, of nóg leuker worden. We kunnen daarin nog veel stappen maken.”

Beluister hier de aflevering met Martijn Schuurmans én Tom van ’t Hek.

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.