Laurens locatie Delfhaven aan de slag met OCC | BGrip

Met verhelderende data naar meer mensgerichte zorg

Zorgtechnologie kan je veel opleveren, maar het kan ook in de weg zitten. Krijg je bijvoorbeeld heel veel loze meldingen, dan verstoort dit het zorgproces. Laurens zorglocatie Delfshaven optimaliseert het zorgproces met behulp van data uit het verpleegoproepsysteem, met onze nieuwe oplossing: OCC | BGrip. Dat levert nu al verrassende en concrete inzichten op. Het doel? Een goed, ondersteunend proces voor mensgerichte zorg.

Laurens Delfshaven is een woonzorgcentrum voor mensen met diverse culturele achtergronden. De voorzieningen en activiteiten sluiten hierop aan. Het gebouw heeft 4 etages voor mensen met dementie en 1 etage voor mensen met een psychische én een somatische zorgvraag. Op elke etage zijn 3 woningen voor elk 8 of 9 bewoners. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer. Badkamer en toilet delen ze met z’n tweeën. In de gezamenlijke woonkamers wordt gekookt door medewerkers.

Locatiemanager Astrid Poutsma: “Onze uitdaging is, zoals overal: hoe leveren we met minder personeel toch goede zorg? Daarbij hebben we te maken met familie die méér vraagt dan we kunnen. In het gesprek met familie vragen we daarom: wat kunt u zelf doen en wat doen wij aanvullend als uw familielid hier komt wonen? De werkdruk is hoog; er moet steeds meer. Hoe gaan we dat doen? En hoe blijft het werk leuk? Dit betekent dat we het proces opnieuw moeten bekijken. Wie doet wat en wat kunnen we inzetten ter ondersteuning?”

Kijken naar data

Sinds 2022 werkt Laurens Delfshaven op basis van een nieuw verpleegoproepsysteem. Kort daarna kwam Astrid aan boord. “Omdat we last hadden van heel veel alarmmeldingen zijn we samen met Eurocom gaan kijken naar de data die ons systeem genereerde. Dat gaf ons inzicht in alle meldingen en over de sensoren die deze meldingen geven. We kregen ook inzicht in de doorschakelingen van meldingen. Dat laatste was belangrijk, want we ontdekten dat meldingen niet werden opgevolgd waardoor die terechtkwamen bij een collega met de BHV-pieper.”

OCC | BGrip

“We kregen in de online Portal toegang tot OCC | BGrip,” vertelt Astrid. “In drie sessies met Eurocom leerden we om de informatie daaruit te lezen en te interpreteren aan de hand van onze eigen ervaringen. Zes collega’s kunnen in BGrip: onze vier teamleiders, onze kwaliteitsverpleegkundige en ikzelf. Opvallende zaken nemen we mee naar ons kwaliteitsoverleg met collega’s. Wat zien we aan de data? Zijn er opvallende zaken? Waar hebben we vragen over en wat moeten we verder uitpluizen? In dit overleg horen we ook hoe collega’s bepaalde zaken beleven. Zo bekijken we samen wat er allemaal in het gebouw gebeurt en wat we kunnen verbeteren.”

Veel herkenning

Er kwam al gelijk veel herkenning bij collega’s, vervolgt Astrid. “We ontdekten dat op de vijfde etage regelmatig veel mensen voorbij een baken lopen, wat veel meldingen veroorzaakt. Het bleek dat ze daar allemaal naar de fysiotherapeut gaan. Met behulp van data achterhalen we ook waarom individuele cliënten steeds meldingen maken. Zo ontdekten we dat een bewoner continu ’s nachts belt en dat daar niets mee gebeurt. Het bleek dat deze man ’s nachts bang is en dan belt. In het kwaliteitsoverleg voerden we hierover het gesprek: hoe zorgen we dat deze meneer ’s nachts niet meer bang is?”

Bij Laurens Delfshaven ontdekten ze ook dat sommige mensen met dementie hun halszenders onderling uitwisselden. “Dat leidde tot spookmeldingen waar je niet op zit te wachten. We checken nu regelmatig of de zenders nog zijn gekoppeld aan de juiste kamers. Dit scheelt loze alarmen, en dus ergernis bij medewerkers.” Nog iets anders: één van de teamleiders wist niet dat er een aparte sensor bij een deur zat. Dat zorgde voor veel meldingen. “Het is dus belangrijk dat we allemaal dezelfde informatie hebben waarmee we aan het werk gaan, en dat we samen verbeteren.”

Meer werkplezier

Naarmate we meer data bespreken in de overleggen, nemen de kwaliteit van zorg en het werkplezier bij medewerkers toe, verwacht Astrid. “We hopen ook dat medewerkers steeds vaker bij ons komen als zij iets signaleren. Dan kunnen wij in de data duiken om de oorzaak te achterhalen. Dan gaan we het systeem pas echt ondersteunend gebruiken, en zelfs preventief. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we medewerkers beter inzetten op de piekmomenten? Want we hóeven niet alle handelingen op hetzelfde moment te doen. En ook: hoe kunnen we de bakens gebruiken om mensen de vrijheid te geven die zij aankunnen? Met OCC | BGrip hebben we de data om gericht te verbeteren.”

Mensgerichte zorg

“Ons uiteindelijke doel is dat er minder meldingen komen en dat we effectief aan het werk zijn. Dat zorgt voor meer werkplezier en meer kwaliteit van zorg. Mensgerichte zorg, waarbij we de zorg nóg specifieker afstemmen op de persoon en waarbij we meer tijd krijgen voor de mens.

Meer weten?

OCC | BGrip geeft je meer grip op zorgprocessen, we vertellen er graag meer over. Neem contact op met een van onze adviseurs om erachter te komen hoe inzicht in data jouw organisatie verder kan helpen.

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
OCC BGrip

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.