E-health concepten over voeding en beweging

Fontys-studenten aan de slag onder begeleiding van Eurocom Group

Gezonde, regelmatige voeding en voldoende beweging is belangrijk voor ieder mens. Het voorkomt of vertraagt chronische ziekten en draagt bij aan kwaliteit van leven. Zes studenten van Fontys Hogeschool onderzoeken najaar 2020 hoe technologie kan bijdragen aan een gezondere leefstijl, met het oog op langer zelfstandig thuis wonen. Ze doen dit onder begeleiding van Eurocom Group.

Eurocom Group is sinds medio 2019 Partner in Education van Fontys Hogeschool. Studenten voeren onder begeleiding van Eurocom onderzoeksprojecten uit op basis van het Open Care Connect | Thuis concept. De studenten doorlopen telkens drie fasen. Tijdens de Inspiratiefase bepalen ze de probleemstelling en de aanpak. In de Ideatiefase maken ze prototypes van hun concept. Tot slot is er de Implementatiefase, waarbij de studenten een functioneel prototype maken van hun concept.

Eetpatronen

Eén studentengroep richt zich op de eetpatronen van ouderen. Tim Reuten, developer bij Eurocom en een van de studentbegeleiders: “Voeding heeft invloed op het welzijn van mensen. Denk daarbij onder meer aan voldoende groenten, fruit en volkorenproducten. De inname van voldoende vitamine D is goed voor de botten. En eens per week vis verlaagt het risico op hartziekten. Ook een regelmatig eetpatroon is belangrijk voor de gezondheid. Andersom geldt dat het eetpatroon ook iets zegt over de gemoedstoestand. De studenten gaan een concept voor een app ontwikkelen voor het detecteren en interpreteren van de verzamelde data over de voedselinname. Het doel daarvan is dat hieruit waardevolle informatie rolt op basis waarvan je de zorg en ondersteuning kunt aanpassen.”

Fysieke bewegingen

De andere studentengroep gaat aan de slag met een life cycle app in combinatie met sensoren in de woning. Deze sensoren registreren de fysieke bewegingen van de bewoner. De combinatie van deze data levert informatie op over de mate waarin de bewoner beweegt én waar de bewoner naartoe gaat. Hoe laat komt de bewoner uit bed? Hoe vaak gaat hij naar het toilet? En hoe vaak gaat de bewoner naar buiten? Hieruit kunnen patronen worden herkend én veranderingen daarin. Tim: “Die kunnen iets zeggen over iemands mentale gesteldheid. Wat zegt het bijvoorbeeld als iemand al drie dagen de deur niet is uit geweest? Dat kan bijvoorbeeld wijzen op eenzaamheid of beginnende dementie.”

Nieuwe ideeën en verrassende inzichten

De samenwerking met Fontys leidt tot nieuwe ideeën en verrassende inzichten. Deze inzichten worden gecombineerd met ervaringen uit het verleden en gebundeld tot mooie toekomstplannen. De samenwerking sluit aan op de ambitie van Eurocom Group om met Open Care Connect | Thuis bij te dragen aan een optimale samenwerking tussen zorgaanbieders, mantelzorgers, vrijwilligers en healthtech-spelers in de regio en binnen de keten. Onder meer door het ontwikkelen van slimme e-health-oplossingen die bijdragen aan meer vitaliteit, bewegingsvrijheid en veiligheid voor cliënten. Andersom doen studenten van Fontys waardevolle praktijkkennis en -ervaring op.

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
Fontys

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.