Organisaties die succesvol digitaal transformeren, nemen een belangrijke voorsprong op de concurrentie. Dat geldt ook voor zorgorganisaties. Maar hoe koppel je al die verschillende systemen nu slim aan elkaar, zodat een geautomatiseerde oplossing ontstaat voor informatie-uitwisseling? Daarvoor ontwikkelden we een application programming interface, oftewel: API.
Een API is het best te omschrijven als een koppelvlak waarop softwareprogramma’s onderling kunnen communiceren. Met onze API wordt het voor zorgorganisaties nog eenvoudiger om systemen van diverse leveranciers te koppelen aan CQ-Net Server en CQ-Net Live. Zij automatiseren zo talrijke processen zonder tussenkomt van mensen. Dit versnelt processen en voorkomt fouten.
Processen automatiseren
“Zo’n API is eigenlijk onmisbaar als je wilt groeien naar een digitaal georiënteerde en wendbare organisatie”, stelt product owner Serge Mulders van Eurocom Group. “Nu nog voeren veel zorgorganisaties allerlei gegevens handmatig in. Denk aan gegevens van een nieuwe medewerker.
Op de HR-afdeling tikt iemand de personeelsgegevens vanaf een formuliertje over in CQ-Net Live. Hopelijk zonder tikfouten. Daarna moet deze nieuwe collega toegang krijgen tot de woningen van zijn of haar cliënten. Dat kost tijd en leidt tot fouten. Bij uitdiensttreding moeten de gegevens uit het systeem worden gehaald. Zo niet, dan vervuilt het systeem, met alle kosten van dien. Minstens zo belangrijk is dat de oud-medewerkers niet meer in de woningen van cliënten kunnen. En dat ze geen informatie zoals alarmen en locaties meer kunnen bekijken. Hoe mooi is het als een account volledig automatisch wordt aangemaakt en verwijderd met CQ-Net Live. Je onderneemt op één plek actie en dat druppelt door in alle systemen die een rol spelen in dit proces.”
Voordelen voor Technology Partners
Toepassing van de API biedt ook voordelen voor de Open Care Connect Technology Partners, fabrikanten in binnen- en buitenland. Zij kunnen hun producten aansluiten op CQ-Net Live. Denk aan alarmeerapparatuur, toegangssystemen en medicijndispensers. Serge: “Om een voorbeeld te noemen: stel dat het systeem detecteert dat iemand zijn medicijnen niet heeft ingenomen. Dan kunnen wij de alarmopvolging starten. Zo voegen we waarde toe aan hun producten en kan het product optimaal integreren in het ecosysteem.”
De eerste versie van de API verscheen onlangs. De komende maanden gaan we deze oplossing verder uitbreiden en verbeteren.