Oma Bakker geniet van haar vrijheid om te wandelen

“CQ-5 alarmzender geeft ons als mantelzorgers rust”

Als je het zelf niet meer goed redt, dan is het fijn als er mensen naar je omkijken. Dat lukt misschien niet 24/7. De 82-jarige mevrouw Bakker uit Oss is enorm geholpen met de CQ-5 Alarmzender. Dagelijks gaat ze eropuit om lekker te wandelen. Haar familie ziet waar ze is, wat veel rust geeft.

Mevrouw Bakker woont al sinds 1988 in een driekamerappartement in het centrum van Oss. Vorig jaar kreeg ze de diagnose Alzheimer. Dochter Birgitte vertelt: “In december 2019 zeiden mijn zus Desirée en ik tegen elkaar: we moeten eens met de huisarts gaan praten. Toen kwam corona. Uiteindelijk kreeg mijn moeder zomer 2020 de diagnose Alzheimer. De ziekte was verder gevorderd dan we dachten. We besloten onze mam te gaan helpen en de hobbels voor haar weg te poetsen.”

Taken verdelen

Birgitte en Desirée verdelen de taken. “Omdat ik niet werk, ben ik hier het vaakst”, vertelt Birgitte. “Ik kom hier om te poetsen. Mijn moeder doet het lichtere huishoudelijke werk. Ook doen we samen de boodschappen. We merken dat onze moeder steeds meer vergeet. Elke keer bekijken we waar ze tegenaan loopt. Dan proberen we creatief te denken. Zo hebben we een tijdje geleden het gasfornuis afgekoppeld, omdat mijn moeder aangaf dat het haar niet meer lukte aardappelen te koken. Sindsdien bestellen we de maaltijden. Theezetten en brood smeren gaat nog wel.”

Wandelen in de buurt

Lichamelijk is haar moeder nog hartstikke fit, vertelt Birgitte. “Ze maakt twee keer per dag een wandeling in de buurt.” Via de mobiele telefoon zien ze waar hun moeder precies loopt. Dit is te danken aan de CQ-5 Alarmzender, gekoppeld aan de CQ-Mobile app. “We hebben een zone ingesteld waarbinnen onze moeder vrij kan wandelen. Komt ze buiten die zone, dan krijgen we een melding op de telefoon. Ik krijg dan het telefoonnummer van de CQ-5 in beeld en kan dus onze moeder bellen. Ik kan dan ook kiezen voor ‘annuleren’ (niet bellen). Is er geen actie nodig is, dan klik ik op ‘Herstellen’. Dat doe ik ook als er wel actie nodig is en alles weer onder controle is. Dan weten de anderen dat alles in orde is. Maar tot nu toe hebben we niet hoeven ingrijpen.”

Zone bepalen

“De CQ-5 biedt veel mogelijkheden”, vertelt Gertjan van Heertum, kleinzoon van oma Bakker. Hij werkt als manager team development bij Eurocom Group. “De CQ-5 werkt binnen- en buitenshuis. Met één druk op de knop kan je een spreekluisterverbinding opzetten en zo de hulp inschakelen van mantelzorgers, de thuiszorg of de alarmcentrale. Wij gebruiken de CQ-5 nu alleen voor dwaaldetectie. Op de app bepaalden we de zone: de geo fence. Mijn oma kan vrijuit wandelen in het centrum van Oss. De drukke wegen hebben we geblokkeerd, net als de drukke parkeerplaats bij het theater. Als ze daar loopt, krijgen we een melding. En omdat oma graag op de begraafplaats wandelt, hebben we die zone erbij getrokken.”

Vrijheid

Birgitte vertelt dat haar moeder eigenlijk altijd een vaste route loopt. “Als ik zie dat ze daar loopt, weet ik dat ze haar dagelijkse wandeling aflegt. Het geeft mij altijd veel rust om te zien dat ze weer veilig thuis is. Stel dat ze verder achteruitgaat, dan kunnen we de zone verkleinen. Maar dat doen we alleen als het echt nodig is, want wandelen houdt haar fit en we gunnen haar de vrijheid. Ze gaat wel eens naar een vriendin, nét buiten haar route. Als ze daar is, zie ik dat ook op mijn telefoon.”

Zo zelfstandig mogelijk

Al met al zijn ze heel blij met de CQ-5. Birgitte: “Zonder dit apparaatje had ik me veel vaker zorgen gemaakt. Want dan weet je niet hoe ze haar route loopt. We zijn heel vaak bij haar en we hebben daarnaast veel telefonisch contact, maar we zijn er niet 24/7. Op deze manier kunnen we haar toch volgen. Niet om haar te controleren, maar om ervoor te zorgen dat ze zo zelfstandig mogelijk blijft. We willen haar wandelingen niet afpakken, want tot nu toe gaat dat goed. En heeft ze een paar dagen niet gelopen, bijvoorbeeld vanwege slecht weer, dan moedigen we haar aan toch te gaan.”

Mevrouw Bakker is zelf ook blij met haar dagelijkse wandelingetjes. “Laat mij maar lekker lopen. Ik blijf echt in de buurt en zal niet verder gaan.”

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
Alarmzender geeft mantelzorger rust

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.