Podcast met VeranderMaker Wendy Oude Ophuis

“Oprechte aandacht is het belangrijkste wat er is”

“Als je de zorgtechnologie zo ontwikkelt dat professionals die kunnen gebruiken zoals bedoeld, dan is er meer tijd om oprecht te luisteren en er voor iemand te zijn. Oprechte aandacht is het belangrijkste dat er is in de zorg.”

Beluister de podcast, waarin Tom van ’t Hek in gesprek gaat met Wendy Oude Ophuis, projectmanager ICT bij Eurocom Group. En lees de samenvatting van het gesprek hieronder.

Wendy deed de opleiding SPH, het tegenwoordige Social Work. Op haar 18e begon ze te werken in de gehandicaptenzorg, eerst als individueel begeleider en daarna als gezinsbegeleider en gezinsbehandelaar. Na 10 jaar ging ze de ICT-kant op. “Ik draaide wat pilots met nieuwe zorgtechnologie die eventueel zou worden gebruikt. Ik ontdekte dat de ontwikkelaars iets maakten wat niet passend was, en dacht: dat kan beter.”

Wendy denkt dat het goed is als zorgorganisaties meer gaan communiceren met bedrijven die zorgtechnologie ontwikkelen. “Daardoor begrijpen de techneuten beter welk doel de technologie moet dienen. Zorgprofessionals snappen dan beter wat nou precies de bedoeling is van hetgeen dat wordt gemaakt en hoe ze die technologie zouden moeten inzetten. Daarbij zou het mooi zijn als zorgprofessionals erkennen dat technologie een onderdeel is van hun vak en dat ze die omarmen. Dan gaat de technologie hen ondersteunen en helpen in plaats van tegenwerken.”

Waarom ben jij een VeranderMaker, denk je?

“Goede vraag. Ik heb een achtergrond in de zorg en affiniteit met zorgtechnologie. Ik spreek dus beide talen en probeer de brug te slaan. Door mijn ervaring kan ik zowel de techniek als de zorg ondersteunen om die verandering op gang te krijgen. Daarin ben ik altijd doelgericht en vind ik het belangrijk dat we een stip op de horizon hebben. Mijn motto is: zet kleine stappen en vier de successen. Dit voorkomt je dat je blijft denken: we zijn er nog lang niet.”

Is jouw drijfveer veranderd, nu je niet meer aan de zorgkant werkt?

“Nee, ik doe in een andere rol nog steeds wat ik belangrijk vind. Namelijk: mensen helpen om verder te komen. Als zorgprofessional deed ik dat door behandeling en begeleiding aan gezinnen. Nu doe ik dat op afstand door te kijken hoe we de zorgtechnologie zo kunnen inrichten en implementeren dat het op een juiste manier wordt ingezet zodat die zowel de cliënt als de professional ondersteunt.”

Heb je ook een taak in het overtuigen van zorgprofessionals?

“Dat is wel iets waar ik ontzettend over nadenk. Als we iets implementeren, probeer ik daarin wel te adviseren. Dat we met elkaar kijken. Soms moet je een verandering ondergaan om klaar te zijn voor de toekomst. En soms wíl je een verandering ondergaan. Maar het belangrijkste is dat je van tevoren weet wat er gaat komen. Dat je daarin wordt meegenomen en er wordt geluisterd naar jouw verhaal. Mijn ervaring is namelijk dat de technologie soms zo over de schutting wordt gegooid. Terwijl, als er wordt gevraagd wat jouw behoefte is en hoe we daarbij het beste kunnen aansluiten, dan wordt de technologie veel sneller omarmd.”

Waar loop je soms tegenaan in een project?

“Dat de zorggelden soms zo minimaal zijn dat er wordt beknibbeld op tijd. Tijd die we eigenlijk moeten investeren om die verandering te omarmen. Dat vind ik wel frustrerend. Dat onze key users niet de tijd hebben om hun collega’s te ondersteunen en mee te nemen in het proces, terwijl dat echt heel belangrijk is.”

En wanneer ben je trots op een project?

“Op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld als we met het projectteam een livegang hebben gedaan. En als ik dan hoor wat het team aan voorbereidingen heeft gedaan en waar ze allemaal over na hebben gedacht. Het mooiste is als we een evaluatie hebben waarin we terugkijken hoe de implementatie van de zorgtechnologie is ervaren en de professionals die meedenken – de key users – aangeven dat het goed werkt en dat die hen helpt. Dan ga ik stralen en denk ik: yes!”

Benieuwd naar de hele aflevering? Je beluistert ‘m hier:

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.