Ouderenzorgorganisatie Tellus aan de slag met data

“Het echte werk begint nu pas”

Denk je dat innovatie niet is weggelegd voor kleinschalige zorgorganisaties? Zeker wel! Onlangs gingen de twee locaties van Zorggroep Tellus in Den Helder over op zorgtechnologie op basis van Open Care Connect. Het doel: betere zorg en meer nabijheid, gebaseerd op data én persoonlijk contact. “Het echte werk begint nu pas”, aldus Wilco van der Most, bestuurder van de ouderenzorgorganisatie.

Medio oktober ging de nieuwe zorgtechnologie live. Die bestaat uit alarmering, monitoring, toegangscontrole en leefcirkels. “Dat is de basis”, vertelt Wilco. “De volgende stap is dat we serieus aan de slag gaan met data. Wanneer is een cliënt onrustig? Wanneer belt iemand vaak of gaat iemand altijd van de kamer af? Door vroegtijdig te signaleren wat er gebeurt bij een individuele cliënt, verbeteren we het zorgproces. Stel dat een bepaalde cliënt tussen 2 en 4 ’s middags vaak belt. Dan kunnen we voortaan om half 2 een kop thee brengen en de tijd nemen voor een praatje. Zo geven we op het juiste moment persoonlijke aandacht, wat onrust helpt voorkomen.”

Op het scherpst van de snede

Het project werd uitgevoerd in een consortium met daarin SPIE, Eurocom Group en Tellus zelf. Daarbij zorgen SPIE en Eurocom dat de infrastructuur werkt én blijft werken en meegroeit met de nieuwste technologische ontwikkelingen en voldoet aan de specifieke wensen van Tellus.

De samenwerking in het consortium pakte volgens Wilco goed uit bij de implementatie. “Zo’n implementatie levert altijd dynamiek op. Een voorbeeld: één van onze locaties is ruim vijftig jaar oud. De infrastructuur was net even anders dan we vooraf hadden gedacht. Dat kwam omdat we in de loop der jaren meerdere leveranciers hebben gehad, waardoor niet alles goed is bijgehouden op de tekeningen. In het consortium hebben we daarover makkelijk kunnen schakelen. Soms ging dat op het scherpst van de snede, om een goed product te krijgen. En dat kon ook, omdat de samenwerking goed was.”

Maximaal ontzorgen met één loket

“De kracht van deze manier van samenwerken? Dat elke partij wordt ingeschakeld op de eigen kwaliteit”, vervolgt Wilco. “Met SPIE hebben we een meer dan goede netwerkpartner en de zorgoplossing o.b.v. Open Care Connect is een uitstekend zorgdomoticasysteem. Dat was ook mijn voorwaarde vooraf: ik wilde één aanspreekpunt die weet wat er is geïnstalleerd en zaken oplost. Eén loket dus dat mij als klant maximaal ontzorgt. Als er eens iets is, weet ik waar ik naartoe moet en heb ik daar geen gedoe van.” Toch gaat het binnen het consortium ook om een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, stelt Wilco. “We durven elkaar aan te spreken én durven elkaar uit te nutten. Daarmee bedoel ik dat SPIE en Eurocom bereid zijn hun kennis over te dragen aan mij, zodat ik daarmee verder kan.”

Alleen maar goede berichten

Uiteindelijk komt deze nieuwe vorm van samenwerken ten goede aan de kwaliteit van het systeem. “Zowel cliënten als medewerkers hebben vertrouwen in het systeem. De spreekluisterverbinding werkt fijn, net als de toegankelijkheid van het systeem. Ik hoor alleen maar goede berichten.”

Natuurlijk is het ook even wennen, geeft Wilco toe. “Maar interessant wordt het vooral als we volgend jaar aan de slag gaan met data. Want zorgmedewerkers zijn van nature zo cliëntgericht dat ze liever afgaan op elke melding dan dat ze op kantoor data gaan analyseren over het gedrag van cliënten.”

Dat vraagt volgens Wilco om een heel andere manier van kijken naar het zorgproces én om anders handelen. “Een voorbeeld: met de bedsensoren weten we wanneer iemand uit bed gaat. Toch hebben medewerkers de neiging ’s nachts te kijken of iedereen in bed ligt. Het vraagt dus niet alleen om gewenning, maar ook om vertrouwen in de technologie en de data. Uiteindelijk levert dat betere zorg en meer nabijheid op, omdat je de tijd die je nodig hebt voor de zorg slimmer benut. Voor die omslag nemen we volgend jaar uitgebreid de tijd, met goede begeleiding van Eurocom. Het echte werk begint nu pas.”

Over Tellus

Zorggroep Tellus is een kleinschalige ouderenzorgorganisatie met twee locaties in Den Helder: De Lichtboei en De Groene Vecht. Beide locaties bieden een thuis aan zo’n 75 bewoners met dementie en/of een lichamelijke zorgvraag. Zij wonen in een- en tweepersoons-appartementen. Daarnaast biedt Tellus thuiszorg. Bij Tellus werken circa 224 medewerkers en 138 vrijwilligers.

Nieuwsgierig? Boek een gratis inspiratiesessie

Wil je meer weten over de kracht van data? Neem contact op met één van onze consultants en vraag een inspiratiesessie aan.

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.