Nieuwe privacy bestendige toegangsoplossing in ontwikkeling voor verpleeghuizen

Toegang tot eigen woning moet vrij en veilig voelen

Wil je echt impact hebben op de kwaliteit van leven van mensen met dementie? Zorg dan dat zij zich veilig én vrij voelen in het verpleeghuis. Dat begint bij de eigen voordeur van de bewoner. OCC | Technology Partner Eurocom Group ontwikkelt daarom een nieuwe toegangsoplossing die de vrijheid vergroot en de veiligheid binnen de persoonlijke ruimte van iedere bewoner waarborgt.

Stel dat je in een huis woont waarvan de deur niet op slot kan. Op elk moment kan er iemand binnenkomen. Dat kan een vriend zijn, maar ook iemand met minder goede bedoelingen. Hoe zou dat voelen? In veel verpleeghuizen is dat de situatie voor bewoners. Ze hebben daardoor nauwelijks privacy en voelen zich niet veilig, zelfs niet in hun eigen appartement. Dat leidt mede tot allerlei gedrag, zoals onrust, angst en prikkelbaarheid of zelfs ruzies met andere bewoners.

Vrijheid én veiligheid voor de bewoner

Als zorgorganisatie wil je mensen zoveel mogelijk vrijheid geven, passend bij wat ze aankunnen. Maar je wilt ook zoveel mogelijk rust op de afdeling, zodat bewoners zich prettig voelen en een fijne leefomgeving hebben. Vaak wordt dan alsnog gekozen voor vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals camera’s. Maar daarmee wordt veiligheid alsnog boven vrijheid gesteld. Terwijl je met toegang tot de eigen woning precies bereikt wat je wilt: veiligheid en vrijheid voor de bewoner en meer rust op de afdeling.

Toegang eigen woning

Met “toegang tot eigen woning” kan alleen de bewoner in zijn eigen appartement. Voor andere bewoners blijft die deur gesloten. Komt de bewoner in de buurt van de eigen deur, dan ontgrendelt deze. Dit systeem bestaat al veel langer, maar bij de meeste oplossingen wordt het schakelgedrag aangestuurd vanuit een centrale server of in de cloud. Daardoor laten de snelheid en de nauwkeurigheid van de slotaansturing nogal eens te wensen over. Terwijl het voor mensen met dementie extra belangrijk is dat de toegang tot de eigen woning soepel werkt.

Exacte positiebepaling

De nieuwe toepassing is gebaseerd op bestaande toegangstechniek mét nieuwe software. Deze werkt met exacte positiebepaling van de bewoner, waar die zich ook bevindt. Dat kan zo fijnmazig als de zorgorganisatie wenst. Het systeem detecteert of de bewoner in de buurt is van zijn eigen appartement. Pakt hij de klink vast, dan ontgrendelt het slot onmiddellijk. Maar detecteert het systeem, via sensoren, dat de bewoner in bed ligt, dan blijft de deur vergrendeld. Dat gebeurt ook als de bewoner voorbij zijn deur loopt, en dus niet de intentie heeft om naar binnen te gaan. Zorgprofessionals kunnen de deur openen met hun smartphone o.b.v. NFC.

Advies over de beste toegangsoplossing

Open Care Connect kan op allerlei manieren worden betrokken bij vraagstukken over toegangsoplossingen, ook als een zorgorganisatie op dit moment al een toegangsoplossing heeft. In ons advies stellen we de mens centraal. Dat is ons vertrekpunt, van daaruit kunnen we met behulp van de technologie tot de beste passende oplossing komen.

Overigens gaat toegang tot de woning over meer dan alleen de eigen voordeur. We kijken ook naar de afdelingsdeuren, de voordeur van het complex én de nooddeuren. Meer weten over deze toepassing? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.