Norbert Noij van ZZG Zorggroep over de vlotte implementatie van de nieuwe zorgoplossing:

“Met vereende krachten hebben we iets neergezet dat écht werkt.”

“De techniek daar komen we wel uit, de omschakeling voor zorgmedewerkers is nu de grootste uitdaging.” Senior Projectleider Innovatie Norbert Noij van ZZG zorggroep blikt terug op de implementatiefase van de nieuwe evolutionaire zorgoplossing op basis van de OCC | Gateway. Afgelopen periode hebben de teams van ZZG, Consyst, Welvaarts en Eurocom o.b.v. het concept Open Care Connect hard gewerkt om de overstap binnen de locatie Waterrijk naar de nieuwe zorgoplossing zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Met succes!

Maar nu begint het pas. Het is nu aan de zorgmedewerkers om er mee aan de slag te gaan. “Mensen zijn gewend om op een bepaalde manier te werken en om ze daarvan af te brengen, moet je er behoorlijk wat tijd en energie in stoppen.”

Een partner die past bij de visie

Dat was ook precies de reden waarom gekozen is voor een partner die niet alleen aansluit bij de visie van ZZG zorggroep en de techniek en functionaliteiten goed implementeert, maar ook de organisatie en medewerkers kan begeleiden bij de omschakeling naar een nieuwe werkwijze. “Steeds meer partijen leveren een opleidingstraject mee. In RFI-fase (oriëntatiefase) hebben we gekeken naar: wat zijn de producten die de revue passeren, hoe passen die in onze visie en leefwereld en waar hebben wij een goed gevoel bij? En is er naast de implementatie van het platform ook aandacht voor het adoptieproces?” Eurocom en Consyst kwamen als meest passende partijen uit de bus. Beiden werken samen o.b.v. Open Care Connect, een concept waarbij partijen met een gedeelde visie een consortium vormen en een afgestemde dienst leveren voor zorgorganisaties. Binnenkort sluit een nieuwe partner aan: Momo Medical voor de levering van bedmatten en, indien nodig, slaapmonitoringdienstverlening.

Laat cliënt en medewerker in hun kracht staan

Een verouderd systeem waar men weinig vertrouwen in had en dat zorgprofessionals te weinig ondersteunde en de cliënt niet de mate van vrijheid gaf die zij verdiende, was voor ZZG de reden om op zoek te gaan naar een nieuwe zorgoplossing. “Het oude systeem paste niet meer bij onze visie. In onze organisatie vinden we het belangrijk dat mensen in hun kracht staan, zowel de bewoner als de zorgmedewerker. We zochten een partij die hier invulling aan kon geven.”

Locatie Waterrijk start als eerste met de nieuwe zorgoplossing

ZZG is één van de eerste zorgorganisaties in Nederland die is gaan werken met de nieuwe, evolutionaire zorgoplossing gebaseerd op de OCC | Gateway van Eurocom. Locatie Waterrijk had, met 24 appartementen en vier gezamenlijke woonkamers, de primeur. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar een nieuwe manier van werken en leven. De nieuwe zorgoplossing zal gebruikt worden voor alarmering, toegangsmanagement, leefcirkels en in & uit-bedmonitoring en mogelijk slaapmonitoring. Fasegewijs worden de functionaliteiten in gebruik genomen, zodat medewerkers de tijd hebben om te wennen aan alle toepassingen: van alarmering naar monitoring. Het is bovendien een oplossing die ZZG in de toekomst zal opschalen naar andere locaties.

Met vereende krachten

Norbert heeft al vanaf het begin een positief gevoel over samenwerking met de partijen binnen het Open Care Connect-consortium. “De neuzen staan dezelfde kant uit, we hebben dezelfde doelen om te bereiken. Iedere partij vanuit een verschillende achtergrond en expertise. Maar samen hebben we, met vereende krachten iets opgeleverd dat staat en in de praktijk ook echt werkt.”

Aandacht voor adoptie is onmisbaar in deze fase

De komende periode staat in het teken van integratie en adoptie van de nieuwe zorgoplossing op de werkvloer. “Vanwege de recente implementatie is het nog wat onrustig. Omschakeling kost tijd en er komen genoeg vragen vanuit medewerkers. Bovendien waren veel medewerkers op vakantie en door de inzet van invallers is het lastiger om iedereen bij elkaar te krijgen. Aandacht voor het adoptieproces in deze fase is zo belangrijk, ook als een oplossing gefaseerd uitgerold wordt.”

Informatieve sessie en instructievideo’s

ZZG heeft zelf diverse informatieve sessies georganiseerd en in het OCC| Service Portal binnen Open Care Connect zijn heldere instructievideo’s te vinden. Met name handig voor de zorgprofessionals die vanwege ploegendienst of vakantie niet bij de instructiesessies aanwezig konden zijn. Ook met de uitrol van nieuwe functionaliteiten zullen alle medewerkers zo goed mogelijk begeleid worden in dit proces door implementatie partner Consyst.

“We verwachten dat het nog even turbulent blijft, maar begin volgend jaar zal het al meer lopende bandwerk worden. Dan is alles meer gestroomlijnd en zijn zorgmedewerkers gewend aan de nieuwe werkwijze.”

 

 

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.