Fontys-studenten aan de slag met eHealth-vraagstukken

Studenten werken aan nieuwe concepten voor Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM)

De hartslag is – net als de INR-bepaling – een belangrijke indicator voor hart- en vaatzorg. Veelal kan de wijkzorg deze metingen afnemen. Hoe doe je dat als wijkzorg op slimme en tijdbesparende wijze, zonder de cliënt onnodig te belasten? eHealth biedt daarin veel mogelijkheden. Eurocom Group heeft daarom met Open Care Connect een stevige eHealth-ambitie. In het kader daarvan vroegen we aan studenten van Hogeschool Fontys prototypes te bouwen waarbij de wijkzorg op afstand hart- en vaatzorg kan bewaken. Twee scrum-studententeams gingen aan de slag, onder begeleiding van Eurocom Group.

De opdracht (een zogenoemde proftaak) stond in het teken van cardiovasculair risicomanagement: het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Tim Reuten, developer bij Eurocom, was één van de begeleiders. Hij vertelt: “CVRM wordt een steeds belangrijker item, ook binnen Eurocom. Met het Open Care Connect concept koppelen we allerlei eHealth-puntoplossingen. Denk aan medicijndispensers en allerlei meetapparatuur. Maar hoe doen we dat het best? En hoe zorgen we dat al die meetgegevens waardevolle data opleveren? Met deze opdracht geven we studenten de vrijheid om met nieuwe concepten te komen. Dat geeft ons als bedrijf nieuwe ideeën en verrassende inzichten waarmee we onze toekomstplannen verder kunnen vormgeven. Voor de studenten is het natuurlijk een mooie uitdaging waar zij veel van leren.”

Dashboard voor zorgverleners

Mathijs Fox is tweedejaars student van Fontys ICT & software engineering. “Na een aantal brainstromsessies besloten we om een IT-oplossing te ontwikkelen voor de zorgprofessional, omdat niet iedere cliënt daar even handig mee is, gelet op de leeftijd. We vroegen onszelf af: hoe kunnen we het makkelijker en beter maken voor de thuiszorgmedewerker?”

De studenten ontwikkelden een dashboard met daarop de statistieken van de individuele cliënt. Student Mathijs: “Aan deze applicatie koppelen we cliënten en apparaten. Voor nu werken we met de medicijndispenser en de hartslagmeter. Op het dashboard zie je bijvoorbeeld hoe vaak medicatie is uitgegeven en op welke tijdstippen de cliënt de medicatie heeft uitgenomen. Ook zie je statistieken over het hartritme en hartritmevariatie. Het dashboard toont het telefoonnummer van de huisarts. Bij spoed wordt een spoednotificatie verzonden naar de mobiele telefoon van de zorgverlener. Er zijn drie gradaties: electief, semi-spoed en spoed. Verder maken we onderscheid tussen informatievoorziening. De mantelzorger hoeft niet per se alle informatie te kunnen inzien.”

Correcte medicatie-inname

Ook de afdeling Media Design ging aan de slag met de proftaken. Deze studenten hielden zich met name bezig met het stimuleren van een correcte medicijninname. Student Lex Jonker: “We deden allereerst onderzoek naar de doelgroep en naar de manier waarop zij medicatie tot zich nemen. Ook onderzochten we wanneer de medicatieveiligheid in het gedrang komt. Die grens wilden we opschuiven, zodat cliënten langer zelfstandig hun medicatie kunnen innemen. Op basis van de medicijndispenser ontwikkelden we een modulair systeem. Normaal gesproken zitten in een medicijndispenser kant-en-klare zakjes die de cliënt zelf afscheurt. Wijzigt er iets in de medicatie, dan wordt dat zakje volledig weggegooid. Ons systeem heeft twintig slots met diverse medicatie. De dispenser is gekoppeld aan een robot, die de cliënt vertelt dat het tijd is voor de medicatie. Een stukje software zorgt voor communicatie tussen de robot en de dispenser. Daaraan gekoppeld zit weer het dashboard voor de zorgprofessional.”

Oplossingen voor concreet probleem

Lex en Mathijs zijn goed te spreken over de opdracht en de samenwerking met Eurocom. Mathijs: “Het project gaf ons de kans om een oplossing te bedenken voor een concreet probleem. Het vergde veel technische kennis om de apparaten te kunnen uitlezen en automatisch over te zetten naar bruikbare data.” Lex voegt daaraan toe: “Andersom helpen wij Eurocom met een nieuw concept, waarmee zij weer verder kunnen. Vanwege corona was het soms een uitdaging om te overleggen, maar petje af voor Fontys dat zij het werken vanuit huis zo snel en goed hebben gefaciliteerd.”

Samenwerking met Fontys: sinds 2019

Eurocom Group is sinds medio 2019 Partner in Education van Fontys Hogeschool. Onder onze begeleiding voeren studenten onderzoeksprojecten uit op basis van het Open Care Connect | Thuis concept. Met deze oplossing faciliteert Eurocom de wijkzorg. Denk aan intelligente zorgalarmering, een storingsdienst en de eHealth-suite. Vanuit deze suite koppelt Eurocom graag twee oplossingen: de INR-meter (met het oog op de overgang van de trombosezorg naar de wijkzorg en de huisarts) en de medicijndispenser (met het oog op medicatietrouw). Centraal staat de vraag: ‘Hoe houden we mensen langer zelfredzaam?’. De samenwerking met Fontys leidt tot nieuwe ideeën en verrassende inzichten gecombineerd met ervaringen uit het verleden worden deze gebundeld tot mooie toekomstplannen.

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
Fontys_proftaken

Ontvang onze gratis whitepaper

'Zorgtechnologie & Wet zorg en dwang'

Gerelateerde berichten

Meer weten over Open Care Connect?

Wij ondersteunen zorgorganisaties optimaal bij digitale transformatie. Volg ons en leer meer over onze oplossingen, partners en het ecosysteem.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met ons Privacystatement. Je kan je op elk moment uitschrijven.